logo
logo
logo

И аспарагусот станува ЛУКСУЗ

Vecer | 13.04.2025

И аспарагусот станува ЛУКСУЗ

Белиот аспарагус или „белото злато“, како што уште го нарекуваат, е омилен пролетен деликатес на многу Германци, но зголемените трошоци за работна сила и растечкиот увоз ја зголемуваат цената на овој зеленчук, кој во иднина би можел да стане храна само за богатите, пишува Еурактив.

Германците традиционално уживаат во периодот од април до јуни што го нарекуваат „Spargelzeit“ (сезона на аспарагус), кој оваа година би можел да биде поскап од претходно, пренесува Euraktiv.

Минатата година, аспарагусот зафати 22.800 хектари или 18 отсто од германската површина наменета за одгледување зеленчук, што го прави најраспространет зеленчук во земјата.

Германските извозници се под притисок од поевтиниот увоз и зголемувањето на увозот на аспарагус од земји со релативно послаби закони за работни односи и пониски плати, а малку поповолниот зелен аспарагус се заканува делумно да го исфрли белиот аспарагус од пазарот.

Зелениот аспарагус расте над земјата на сончева светлина и развива хлорофил, додека белиот аспарагус расте само во песочна почва со многу помалку светлина, па затоа е поретка и поскапа алтернатива.

Според германската Федерална канцеларија за земјоделство и храна, увозот на зелен аспарагус од Мексико во Германија ќе достигне 3.700 тони во 2024 година.

Уште поголеми количини пристигнаа од Европската унија, при што Шпанија извезе околу 5.800 тони зелен аспарагус во Германија, а Грција 4.600 тони.

Конкурентниот предизвик не лежи само во обемот, туку и во трошоците за производство. Во Шпанија трошоците за минимална плата се околу една третина пониски отколку во Германија, а во Грција производството е уште попрофитабилно.

Во 2024 година, во Германија беа собрани 108.000 тони аспарагус, што е помалку од 133.000 тони во 2018 година.

Германија сè уште многу се потпира на сопственото производство и 85 отсто од аспарагусот што се консумира таму доаѓа од домашното производство, но индустријата очекува една од четири фарми за аспарагус во земјата да се затворат оваа година.

На почетокот на сезоната во април годинава белиот аспарагус се продава од 15 до 18 евра за килограм.

Некогаш главен производ на германската буржоазија, белиот аспарагус или „јадлива слонова коска“, „кралскиот зеленчук“ или „белото злато“ - како што се нарекува со години - веројатно ќе стане ретка ставка во неделната германска исхрана, додава Еурактив.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk