Ако сте љубител на чоколадни десерти, мора да ја пробате оваа торта бидејќи сигурно ќе бидете воодушевени.
Подготовката е лесна и брза, а сите состојки се во чаши и лажици, така што нема да губите време на непотребно мерење на состојките. Прво, треба да направите бисквит со какао, а потоа чоколаден прелив за богато натопување. Со топлиот прелив го прелеваме топлиот бисквит, а потоа сè треба добро да се олади пред сервирање.
Одлично чоколадно освежување за потоплите денови, иако е совршен и за кое било друго време од годината. Откако ќе го пробате, сигурно дека ќе го направите уште многу пати бидејќи неговиот прекрасен чоколаден вкус е незаборавен.
Бисквитно тесто (чашата за мерење е од 200 мл)
5 јајца
1 чаша шеќер
1 чаша млеко
1/2 чаша масло
5 лажици какао
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
2 чаши брашно
Помала тава за колачите да бидат повисоки или препорачуваме поширока тава за кората да биде потенка. Печете на 180° околу 20 минути.
Прелив
3 чаши млеко
1/2 чаша шеќер
1/2 чаша масло
150 г млечно чоколадо
50 г чоколадо за готвење
Гответе на оган додека чоколадото и шеќерот не се стопат, мешајќи.
Со топлиот прелив се прелева топлата бисквитна кора.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата