Постот е можност да се истражуваат нови вкусови и да се збогати трпезата со едноставни, но исклучителни јадења. Пробајте го рецептот за посни компири во вода кој ќе ве освои со совршен спој на зачини и ароми на домашно готвење.
Великиот пост е период на духовно воздигнување, молитва и воздржување, кога ја зајакнуваме нашата душа преку физичкиот пост. Во ова свето време, верниците постат на вода од понеделник до петок, потпирајќи се на едноставните, но богати дарови на природата. И ако компирот е често присутен на нашите трпези, постот на вода не значи дека сме ограничени само на варени компири. Напротив, со малку труд и креативност, можеме да подготвиме оброк кој ќе ја нахрани и душата и телото.
Денеска ви го пренесуваме рецептот за најдобриот посен компир на вода – јадење кое комбинира скромност и исклучителна полнота на вкус, потпирајќи се на топлината на зачините и благата арома на кромидот. Овој рецепт не само што ги почитува правилата на постот, туку и ја збогатува трпезата со вкус достоен за секој празничен момент.
Состојки:
500 гр компири
1 мала главица лук
1 мала главица кромид
1 лажица пченкарно брашно
Сол, бибер
1 лажичка чадена или обична пиперка
Лист од магдонос
Околу 100 ml вода
Подготовка:
Излупете ги компирите и исечете ги на мали коцки. Додадете црвен пипер, сол, бибер, лук, пченкарно брашно, сечкани листови магдонос и тенко исечени моркови. Сè добро измешајте.
Во тенџерет ставете околу 100 мл вода, па распоредете половина од компирите. Наредете го исечканиот кромид врз компирот, а потоа додадете ги останатите компири. Покријте и динстајте на многу тивок оган за да не изгори. Повремено додавајте малку вода и нежно протресете го тенџерето, без мешање. По 20-30 минути, компирот ќе биде мек и подготвен за сервирање. Послужете го со свежа салата по избор.
Во моменти кога духот и телото минуваат низ искушенија, важно е да знаете дека и најскромните оброци можат да се збогатат со љубов и внимание. Овие посни компири во вода се доказ дека оброкот за време на постот не мора да биде скуден, туку може да биде исполнет со вкусови кои потсетуваат на топлината на домот и на Божјата благодат.
Овој рецепт нека ве поттикне да најдете радост во едноставноста и благодарноста за секој подарок од небото, дури и за време на Великиот пост.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата