logo
logo
logo

ТРИ НАЈДОБРИ ЗАМЕНИ ЗА ЛЕБ

Vecer | 12.02.2025

ТРИ НАЈДОБРИ ЗАМЕНИ ЗА ЛЕБ

Ова се најдобрите замени за леб:

Еве три вкусни рецепти во кои можете да уживате без грижа на совест.

Лебот е незаменлив дел од балканската кујна. Тешко е да се замисли каков било оброк без него, но, за жал, голем број луѓе се уште го претпочитаат белиот леб, кој е богат со рафинирани јаглехидрати и како таков може да придонесе за дебелеење и други здравствени проблеми. Но, добрата вест е дека денес има многу рецепти кои нудат одлични алтернативи за лебот и белите пецива, кои се карактеризираат со подеднакво убав вкус и интересна текстура.

Ако сте решиле да го намалите внесот на леб или целосно да го исклучите од исхраната, не мора да се откажувате од сендвичите, тостовите и другите јадења кои традиционално вклучуваат леб. Овие алтернативи нудат различни вкусови и текстури, а во исто време се богати со хранливи материи, пишува slobodnadalmacija.hr.

Еден од најдобрите начини да го замените лебот е да користите зеленчук како основа. Ова не само што го намалува внесот на калории и јаглени хидрати, туку го зголемува и внесот на витамини, минерали и влакна. Големите листови зелена салата, како што е ромската салата, или листовите и никулците од кељ се совршени за замена на тортиљи или леб во сендвичи. Едноставно наполнете ги со омилениот фил и завиткајте ги. Medical News Today ги истакнуваат зелените зеленило како одлична нискокалорична опција.

Модар патлиџан и тиквички исечени на кришки со дебелина од околу 1 цм може да се печат во рерна или на грил тава, а по печењето може да послужат како одлична подлога за плескавици или мини пици. Големите капачиња од портобело печурки се идеални како замена за лепчињата за хамбургери, бидејќи имаат помесна текстура од другите зеленчуци и даваат побогат вкус. Листовите зелка, накратко бланширани или на пареа, може да се користат како обвивка за разни филови, како ролатчиња или сармички.

Ако ви недостасува крцкањето на лебот, крекерите и тортиљите можат да бидат добра замена. Важно е да се изберат оние направени од цели зрна.

Оризовите крекери се лесни и крцкави, имаат неутрален вкус и може да се комбинираат со разни намази и преливи, а изберете ги оние направени од цел ориз. Пченкарните тортиљи, особено оние направени од пченка од цело зрно, се одлична опција за правење тако, енчилади или здрави облоги и имаат помалку калории и јаглехидрати од пченичните тортиљи. Колачите од овес се богати со влакна и полека ослободуваат енергија, што ги прави одличен избор за појадок или за ужина.

Исфрлањето на лебот од исхраната или намалувањето на неговиот внес не мора да значи откажување од вкусните оброци. Со малку креативност и пробување нова храна, можете да откриете цела палета на здрави и вкусни алтернативи кои ќе ја збогатат вашата исхрана и ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели за здравјето и тежината.

Бидете отворени за алтернативни опции како што се тенко исечени парчиња сладок компир што може да се тостираат и да се користат како основа за разни намази. Нори алгите се идеални за завиткување суши и други полнења, но брзо ја апсорбираат влагата. Има и дехидрирани лебови и крекери направени од семки, јаткасти плодови и зеленчук, а за оние кои не сакаат да се откажат од текстурата на лебот, има рецепти за „леб“ без традиционално брашно.

ПОГАЧКИ ОД КАРФИОЛ

Состојки:

1 средна главица карфиол

2 јајца

1/2 лажичка сол

1/4 лажичка бибер

зачини по ваш избор (на пр. лук во прав, оригано)

Подготовка:

Карфиолот измијте го и поделете го на цветчиња.

Цветовите ставете ги во блендер или процесор за храна и мелете ги додека не ја добиете текстурата на оризот.

Исечениот карфиол префрлете го на чиста кујнска крпа и добро исцедете го.

Во плех обложен со хартија за печење ставете исцеден карфиол, јајца, сол, бибер и зачини по ваш избор и печете во загреана рерна на 20°C.

ЛЕБ ОД БАДЕМОВО БРАШНО

Состојки:

150 гр бадемово брашно

4 јајца

60 ml маслиново масло

1 лажичка прашок за пециво

1/2 лажичка сол

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180°C.

Во сад измешајте ги бадемовото брашно, прашокот за пециво и солта.

Во друг сад изматете ги јајцата и маслиновото масло.

Соединете ги влажните и сувите состојки и добро измешајте.

Истурете ја смесата во тава за леб обложена со хартија за печење.

Печете 30-35 минути или додека чепкалка за заби вметната во центарот не излезе чиста.

УПСИ ЛЕБ

Состојки:

3 јајца

100 гр крем сирење (собна температура)

1/4 лажичка сол

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 150°C. Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките со сол додека не се стегнат. Во друг сад измешајте ги жолчките и крем сирењето додека не се изедначи.

Внимателно преклопете ги белките во смесата од жолчка и крем сирење. На плех обложен со хартија за печење, смесата со лажица се става во кругови.

Печете 20-25 минути или додека не поруменат. Уживајте!

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk