„Здравјето на цревата е клучно за целокупното здравје“, вели регистрираната диететичарка Кејти Шимелпфенинг.
„Урамнотежената цревна микрофлора помага во регулирањето на хормоните и одржувањето на стабилно расположение, а го зајакнува имунолошкиот систем. Никој не сака да се справува со надуеност или непријатност секој ден“, додава тој на порталот Eating Well.
Ако сакате да јадете јаглехидрати, но сакате повеќе да се грижите за здравјето на цревата, почнете да јадете повеќе наут, советуваат експертите. Оваа исклучително моќна мешункаста салата не е само совршена основа за хумус или одличен извор на протеини во салати, туку е и богата со хранливи материи кои имаат корисен ефект врз здравјето на цревата.
Зошто наутот е одличен за цревата?
Тоj е извор на влакна.
Влакната се вид на јаглехидрати што телото не може да ги вари, а се неопходни за здравјето на дигестивниот систем бидејќи ја регулираат работата на цревата и го поттикнуваат растот на корисни бактерии. Само половина чаша варен наут содржи околу шест грама влакна, што е одлична вест со оглед на тоа што повеќето луѓе консумираат помалку влакна од препорачаното.
Наутот содржи и растворливи и нерастворливи влакна. Растворливите влакна, кога се во контакт со вода, создаваат супстанца слична на желатин која го забавува варењето и помага во подобра апсорпција на хранливите материи, додека нерастворливите влакна го зголемуваат волуменот на столицата и го олеснуваат нејзиното поминување низ цревата, спречувајќи запек.
Го поттикнува растот на добрите бактерии
Наутот е богат со отпорен скроб, вид на пребиотски влакна кои служат како храна за корисни бактерии во цревата. Откако ќе стигнат до дебелото црево, бактериите ферментираат отпорен скроб, произведувајќи масни киселини со краток синџир.
Овие масни киселини ја зајакнуваат цревната слузница, заштитувајќи ја од воспаление и болести, а истражувањата сугерираат дека може да го намалат и ризикот од рак на дебелото црево. Покрај тоа, масните киселини со краток синџир ја поддржуваат врската помеѓу цревата и мозокот, што може да има позитивен ефект врз емоционалното здравје.
Природен извор на антиоксиданси
Наутот содржи и фенолни киселини, моќни антиоксиданси кои дополнително ја штитат цревната слузница. Истражувањата покажуваат дека фенолните соединенија можат да го намалат воспалението поврзано со синдром на иритабилно црево и воспалително заболување на цревата.
Покрај тоа, тие помагаат во зајакнување на структурата на цревниот ѕид, спречувајќи навлегување на штетни бактерии и дополнително поттикнувајќи го растот на корисни микроорганизми.
Како да го вклучите наутот во вашата дневна исхрана?
Наутот е хранлива храна со благ вкус и цврста текстура, што го олеснува вклучувањето во разни јадења:
Додајте го во салати или подгответе домашен хумус. Можете исто така да додадете наут во супи и чорби или да го испечете за ужина, како здрава ужина.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата