Тестенините се едно од најомилените јадења во светот и лесно се комбинираат со разни сосови, во салати или како прилог со месо. Меѓутоа, многумина прават основна грешка при нивното подготвување, што може да влијае на крајниот вкус на јадењето.
Честопати ги оставаме тестенините целосно да се исцедат додека го подготвуваме сосот. Иако изгледа како логичен чекор, експертите советуваат да не го правите тоа. Готвачот Лоренцо Бони од Барила предупредува дека исцедувањето на тестенините до крај може да предизвика тие да станат лепливи, суви и можеби преварени. При оценувањето на тестенините клучна улога во текстурата и конечниот вкус на садот има содржината скробна вода што останува на неа. Доколку таа вода испари, тестенините ја губат својата сочност и поврзаноста со сосот.
Бони советува тестенините да се варат малку пократко од вообичаеното, за да продолжи процесот на готвење во сосот. Откако ќе го ставите во приготвениот сос, оставете го уште две до три минути за убаво да се соедини. Овој трик не само што ја подобрува текстурата на тестенините, туку им овозможува подобро да ги впие сите вкусови од сосот.
Затоа, следниот пат кога ќе го подготвите омиленото јадење, не заборавајте на овој мал трик – тестенините треба да бидат во контакт со сосот што е можно подолго, за да го направите јадењето повкусно и посовршено!
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата