Новак Ѓоковиќ со години е познат не само по својот неверојатен талент и ментална сила, туку и по внимателно дизајнираната диета која му помага да остане во врвна форма.
Без глутен и млечни производи
Новак во 2010 година открил дека има нетолеранција на глутен, поради што целосно ги исфрлил пченицата, јачменот и ҆ржта од својата исхрана. Освен тоа, ги исфрлил и млечните производи, бидејќи смета дека тие го оптоваруваат дигестивниот систем и предизвикуваат воспаление во организмот. Оваа промена му донесе чувство на леснотија и подобра издржливост на теренот.
Растителна исхрана и органски состојки
Новак јаде претежно растителна храна и претпочита органска храна без пестициди и вештачки адитиви. Неговото мени се состои од многу свеж зеленчук, овошје, јаткасти плодови, семки, а избегнува преработена храна и вештачки шеќер.
Појадокот, како клучна ставка во денот
Ѓоковиќ го започнува денот со топла лимонада, која го алкализира телото и го помага варењето. После тоа, таа често консумира смуди направено со овошје, јаткасти плодови и протеини од растително потекло или чинија чиа пудинг со бадемово млеко. Целта не е да се оптоварува телото со тешка храна наутро, туку да се наполни со енергија од природни извори.
Ручекот и вечерата за него се баланс на протеини и јаглехидрати
За ручек, тој обично јаде лесни оброци богати со растителни протеини, како што се киноа, наут или леќа, со многу зеленчук. Вечерата е слична, често вклучува зеленчук на пареа, авокадо, јаткасти плодови и здрави масти како маслиново масло.
Хидратација и суплементација
Новак внимава на внесувањето вода и често пие билни чаеви и природни сокови богати со антиоксиданси. Тој исто така користи додатоци како магнезиум, цинк и витамин Д за одржување на рамнотежата на хранливите материи во телото.
Ментална поврзаност со исхраната
Освен што внимава на храната што ја јаде, Новак внимава и на начинот на кој се храни. Јаде полека, со благодарност и избегнува стресни оброци. Тој смета дека свесноста за храната и нејзиното влијание врз телото игра клучна улога во постигнувањето максимална енергија и фокус.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата