logo
logo
logo

Гликемиски индекс: Скриениот ризик на вашата чинија

Vecer | 14.04.2025

Гликемиски индекс: Скриениот ризик на вашата чинија

Скробната храна е позната по тоа што дава енергија, но не секоја е иста кога станува збор за тоа како гликемискиот индекс влијае на неа. Еден тип се издвојува со највисок гликемиски индекс, што влијае и на тежината и на метаболичкото здравје.

Јаглехидрати – омилении, понекогаш и застрашувачки и бескрајно дискутирани. Иако сите знаеме дека не сите јаглехидрати делуваат на ист начин, некои скробни продукти можат драстично да го зголемат нивото на шеќер во крвта, оставајќи ве исцрпени, гладни, а исто така може да влијае на вашето здравје на долг рок. Но, не паничете – познавањето на гликемискиот индекс (ГИ) може да ви помогне да донесете подобри одлуки.

Тука сме да објасниме кои јаглехидрати имаат најголем удар и како можете да го избегнете возењето со ролеркостер со шеќер во крвта.

Што е гликемиски индекс?

Едноставно кажано, гликемискиот индекс мери колку брзо храната го зголемува нивото на шеќер во крвта после оброк. Ова е под влијание на неколку фактори – начинот на подготовка, текстура, обработка – но најважното нешто што треба да се знае: колку е поголем ГИ бројот, толку побрзо се зголемува нивото на шеќер во крвта. Ако сакате да ја регулирате вашата тежина, нивоата на енергија или дури и да управувате со состојба како дијабетес, следењето на вашиот ГИ е клучно.

Која храна богата со скроб има највисок гликемиски индекс?

Еве што треба да знаете: оризот, тестенините и компирите се меѓу нашите омилени намирници, но начинот на кои ги подготвуваме менува како тие влијаат на нивото на гликоза во крвта. На пример, белиот ориз – според извори како Ça m’intéresse, неговиот процес на рафинирање ги отстранува вредните влакна и често резултира со многу висок ГИ, дури и над 85, кога е преварен. Од друга страна, кафеавиот ориз или басмати се поблаги, со ГИ помеѓу 50 и 65.

Љубители на тестенини, имате среќа: варени ал денте, вашите омилени шпагети имаат гликемиски индекс од околу 40 до 50, што го прави подобра опција за стабилно ниво на енергија.

А кога станува збор за компирот – омилената храна за утеха – начинот на подготовка менува сè. Додека варениот или парен компир има гликемиски индекс од околу 70, пирето и печениот компир лесно надминува 85. Помфритот и чипсот имаат уште поголем ГИ, што потврдува дека се меѓу најлошите во однос на гликемијата.

Сепак, тоа не значи дека компирот е целосно забранет; Ако мудро ги комбинирате со посни протеини, зеленчук или мешунки, ќе го намалите нивното гликемиско влијание и ќе ги стабилизирате флуктуациите на шеќерот во крвта.

Пресуда за големиот виновник

Преработените компири дефинитивно го заземаат првото место во ГИ арената, дури и над белиот ориз. Но, не се фокусирајте премногу само на оваа бројка. Да се направи паметен избор на храна значи да се фаворизираат цели зрна, да се ограничи прекумерната обработка и да се изберат паметни комбинации на храна. Со комбинирање на јаглени хидрати со протеини и зеленчук богат со влакна, ја забавувате апсорпцијата на гликоза и го одржувате нивото на енергија подолго.

Тајната за успешен избор на јаглени хидрати? Разновидност!

На крајот, здравата исхрана е рамнотежа, разновидност и малку планирање. Изберете опции со понизок ГИ, како што се мешунките, почесто бирајте скробна храна и варете јаглехидрати малку помалку интензивно. Со следење на изборот на храна и прилагодување на вашите навики, ќе бидете енергични, ќе ја намалите желбата за храна и ќе одржувате стабилни нивоа на шеќер во крвта во текот на денот.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk