Знаењето што ни го оставиле нашите предци кажува дека многу диви растенија во дворот се вистинска ризница на витамини и минерали.
Сè што ви треба за да се ослободите од „пролетниот замор“ е во вашиот двор.
Затоа оваа сезона дефинитивно не треба да ги игнорирате 3-те растенија кои никнуваат надвор од вашата врата. Станува збор за тушт (толчница), глуварче и коприва. Иако овие три растенија се сметаат за плевел, тие се вистинска ризница на минерали и витамини, неопходни за раст и развој на организмот и одржување на добро здравје.
Тушт (толчница)
Вистинската ѕвезда меѓу дивите растенија е туштот, Portulaca oleracea. Туштот е вистинска ризница на омега-3 масни киселини, кои се толку неопходни за нашето здравје. Голема е веројатноста ова растение токму сега да ви расте во дворот, бидејќи според статистиката тоа е најраспространетиот „плевел“ во светот.
Тушт е минијатурно растение, со сочни месести лисја и црвеникави стебла. Расте како диво растение во дворовите, покрај реките, потоците, каналите и рабовите на шумите. Отпорен е на високи и ниски температури и на суша, а успева и на сиромашна почва.
Тој е одличен извор на антиоксиданси, витамини Ц, А, Б и Е и омега-3 масни киселини.
Покрај изобилството на омега-3 масни киселини, туштот содржи: шест пати повеќе витамин Е од спанаќот, седум пати повеќе бета-каротин од морковот, 25 mg витамин Ц по чаша (20% од препорачаната дневна доза), магнезиум, калциум, железо, витамин Б2, калиум, фосфор и манган.
Туштот е многу корисен ако имате проблеми со уринарниот или дигестивниот систем. Има антифунгални и антимикробни ефекти. Корисен е и за кожни болести – позитивно делува на акни, псоријаза и изгореници.
Неговите млади листови и стебла се идеални за салати и сендвичи. Туштот е богат со пектин, па може да се користи за згуснување на супи и чорби.
Салата од тушт:
Соберете многу млади ластари. Измијте го туштот во цедалка, кратко сварете го во солена вода и извадете го во сад. Додадете го сечканиот лук и прелијте со маслиновото масло, зачинете со сол и малку бибер. Добро измешајте и јадете го како салата или прилог.
Можете исто така да додадете неколку млади гранчиња анасон во свежа зелена салата. Докажано е дека лекува анемија.
Туштот можете и накратко да го пропржите во маснотии, па да ги прелиете со јајца. Додадете кајмак и домашен леб.
Глуварче
Веројатно веќе сте запознаени со здравствените придобивки од глуварчето. Нема двор во кој не растат глуварче или две, но обично ги гледаме само како цвеќиња или како трева.
Листовите од глуварче можете да ги користите во салати, супи и сокови. Можете да го подготвите на ист начин како спанаќот. Можете да исушите лисја и цветови од глуварче и да направите чај од нив. Можете да го исушите и испечете коренот и да го користите како замена за кафе, а од цветовите да направите вино или мед.
Глуварчето има антиоксидантни својства и ги содржи соединенијата тараксацин и тарацерин, заедно со инулин и левулин, благодарение на кои има извонредни лековити својства: делува како природен лаксатив и диуретик, помага при надуеност и едем, го нормализира шеќерот во крвта и нивото на холестерол, го подобрува апетитот, го чисти и го поттикнува желудникот и го стимулира желудникот и го регенерира.
Наша препорака е добро да ги измиете младите листови од глуварче и да ги додадете во зелена салата. Освен што ви ја враќа силата за време на пролетниот замор, глуварчето е во состојба целосно да го обнови имунолошкиот систем.
Коприва
Последна на нашата листа, но не помалку важна е и копривата. Под нејзините лисја има влакна кои содржат мешавина од соединенија вклучувајќи хистамин, серотонин и ацетилхолин. Ако ги допрете, влакната го истураат овој сок на кожата, предизвикувајќи чувство на печење. Токму затоа повеќето од нас ја готват копривата пред да ја консумираат.
Сепак, копривата може да се користи и сурова – хемикалиите кои предизвикуваат печење можете да ги отстраните така што ќе ја натопите во ладна вода.
Копривата е богата со железо, калиум, манган, калциум и витамини А, Ц, Д и К. Една чаша коприва ви обезбедува неверојатни 1.790 IU витамин А, што е 300% од препорачаната дневна доза.
Наша препорака за вкусен оброк е супа од коприва. Пропржете го кромидот и неколку чешниња лук, а потоа додадете ја копривата и еден морков. Сварете кратко и додајте една рака ориз и зачини кон крајот.
Оваа супа ќе направи чуда за вашето тело.
Деловите од копривата кои најчесто се консумираат се листовите и нејзиниот корен.
А штом добро ќе ги запознаете – нема да им има крај на имагинативните и здрави јадења на вашата трпеза.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата