Вкусовите не треба да се дискутираат, тоа е општо познато. Сепак, добро познатата кулинарна страница „Taste Atlas“ прави ранг-листа на 100-те највкусни кујни во светот секоја година, па затоа оваа година не беше исклучок. И оваа листа ќе им се допадне на сите гурмани, како и на љубителите на нашата домашна српска кујна. Српската кујна се најде на висока позиција и можеме да бидеме многу задоволни!
Ова рангирање е направено врз основа на 590.228 валидни оценки за 16.357 јадења во базата на податоци на добро познатата кулинарна страница „Taste Atlas“, па затоа овие кујни освоија највисоки просечни оценки. Овие кујни не се само вкусни: тие раскажуваат приказни за традициите, културата, географијата и историјата на народот.

Првото место, за многумина логичен избор, го зазеде италијанската кујна. Ќе признаете дека ретко кој може да одолее на вкусна пица, кремасти тестенини, лазањи богати со состојки. Сите овие кулинарски рецепти ги подготвуваме во нашите домови, што е доказ дека сме големи обожаватели на италијанската кујна.
На второ место, најдовме и кујна блиска до нас - грчки специјалитети. Иако најмногу уживаме во медитеранските вкусови кога сме на одмор, нивните јадења исто така заземаат високо место „во нашите срца“. Тука се гиросот, мусаката, сувлаки... вкусовите на Грција што не треба да се пропуштат.
На трето место беше кујната што не е европска, а нема да верувате дека е перуанска. Ќе признаете дека ни се помалку познати, но според оценките, нивните јадења заземаат високо место.
Следната табела на првите 10 изгледа вака:
1. Италија
2. Грција
3. Перу
4. Португалија
5. Шпанија
6. Јапонија
7. Турција
8. Кина
9. Франција
10. Индонезија

Од горенаведеното, може да се заклучи дека европските кујни водат, со оглед на тоа што шест европски земји го зазедоа своето место во топ 10 најдобри кујни во светот.
По Индонезија, доаѓа мексиканската кујна, а потоа нашата - српската.
Високото 12-то место го зазеде кујната на уште еден наш сосед - Србија, а според „Атласот на вкусови“ тие наведуваат особено домаќински и добар вкус на српската лепиња, мантии од Нови Пазар, домашен ајвар од Лесковац, кулен од Петровац и малина од Ариље како јадења што мора да се пробаат.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата