logo
logo
logo

Оригиналниот рецепт за познатиот болоњезе сос

Vecer | 19.08.2024

 Оригиналниот рецепт за познатиот болоњезе сос

Одлично оди со шпагети, како фил за лазањи или само со пире од компири: Оригиналниот рецепт за познатиот болоњезе сос

Со својот вкус, овој сос воодушеви милијарди луѓе ширум светот

Кога подготвувате јадење, една од најважните работи е да имате добар и проверен рецепт, ако веќе немате свој што љубоморно го чувате, бидејќи знаете дека е најдобар.

Сепак, има и такви кои се совршени и доаѓаат директно од Италија, а сите знаеме дека Италијанците се вистински мајстори во подготовката на ова совршено јадење. Сега кога го имате рецептот, се што треба да направите е да ги набавите потребните состојки и да уживате во оброкот кој наскоро ќе биде пред вас.

Состојки:

300 гр шпагети

300 гр мелено говедско месо

100 гр моркови

200 гр излупени домати

40 гр пармезан сирење

1 главица кромид

2 чешниња лук

3 лажици масло

200 мл црвено вино

зачини по желба

Подготовка:

Сварете ги шпагетите во солена вода, исцедете ги и оставете ги на страна додека го подготвувате сосот. На масло пропржете го кромидот, ренданиот морков и меленото месо, па динстајте 10 минути. Потоа додадете малку издробен лук

Зачинете по желба и динстајте уште 5 минути, потоа додадете ја доматната паста, прелијте ја со густата паста измешана во црвено вино и оставете да зоврие. Сварените шпагети прелијте ги во чинија, прелијте со подготвениот сос и посипете со рендан пармезан.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk