Во периодот на постот, повеќето домаќинки се грижат да ја подготват празничната и славската трпеза за да дојдат до што е можно подобри специјалитети. Сепак, многу луѓе мислат дека постот значи дека треба да се откажеме и од некои намирници кои сите ги сакаме. Тоа не е така, бидејќи во денешно време сите намирници ги има и во посна варијанта, а се подеднакво вкусни. Еве како да направите посна салата од печурки која ќе ги воодушеви вашите гости.
Потребни состојки:
- 400 г пченка
- 300 г печени кикиритки (солени)
- 240 г ориз
- 320 г шампињони од тегла
- 480 г посен мајонез
- 1 свежа црвена пиперка (бабура)
- 2 лажички сол
- прстофат бибер
Начин на приготвување: За почеток згответе ја слатката пченка во врела вода и потоа процедете ја. Гответе го оризот посебно до мека текстура и оставете го да се излади. Кикиритките грубо исечкајте ги за да бидат рамномерно распоредени во салатата. Добро исцедете ги печурките од теглата и исечете ги на тенки ленти. Црвената пиперка исчистете ја од семките и ситно исечкајте ја. Во поголем сад измешајте сварена пченка, ориз, печурки и црвен пипер. Додадете посен мајонез, сол и бибер по вкус, па сè убаво измешајте за да се изедначат состојките.
Додадете ги кикиритките на крајот, внимателно измешајте ги за да го задржат крцкањето. Префрлете ја салатата во сад за сервирање и оставете ја во фрижидер барем еден час за убаво да се спојат вкусовите. Оваа посна салата не само што е вкусна, туку и совршен додаток на секоја трпеза, без разлика дали се работи за прослава или обична семејна вечера. Пробајте ја и воодушевете ги вашите гости со нејзината едноставност и богатство на вкус!
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата